Receptes

                              SOPA DE TAVELLES DE PÈSOLS 

Ingredients: 1 Ceba picada, oli d'oliva, 1 kg. de Tavelles de pèsols tallades en 4 trossos, 2 l. aigua, sal.

Sofregim la ceba amb oli, afegim les tavelles, ho remenem i ho cobrim d'aigual. Ho salem. Ho deixem coure 5 min., ho triturem i ho colem.


                                    HUMMUS DE PÈSOLS

Ingredients: 200 gr. Pèsols cuits, 200 gr. Cigrons cuits, suc de 1/2 llima, oli d'oliva, sal, comí, 2 cullerades de tahina, 1/2 gra d'all.
Triturem tots els ingredients en una batedora fins formar un puré ben cremós. El podem servir acompanyat de pa de pita, torrades, verdures crues,...


                                CREMA DE CALÇOTS

Ingredients : 8-10 Calçots, 3 Pastanagues(o 1 tall de Carbassa), 1 Patata(o 2 o 3 Nyàmeres) , oli, sal, flocs de civada

Sofregim els calçots ben nets i tallats i la pastanaga(o la carbassa) a foc suau i quan comenci a agafar color hi posem la patata tallada(o les nyàmeres) i ho cobrim tot (només cobrir-ho) amb aigua o caldo i ho deixem bullir fins que tot estigui cuit i a punt per passar la batedora. Salem al gust (10 min abans hi podem afegir un grapat de flocs de civada per acabar-ho de lligar i si ens agrada un toc més exòtic hi afegim un polsim de cúrcuma). Boníssima !!

(La variació de productes depèn del vostre gust i imaginació, mentre la base siguin els calçots, que és el que li don aquest gust tant bo!!!)


TRUITA DE NYÀMERES

 Ingredients
  • . 6 ous frescos
  • . 6 nyàmeres mitjanes
  • . oli
  • . sal

Procediment
Pelem les nyàmeres amb un pelador i les tallem ben fines. Les fregim en abundant oli calent. Un cop són rosses, retirem l’oli sobrant i afegim a la paella els ous que prèviament haurem batut i als quals haurem afegit un polsim de sal. Tombem la truita i ja ho tenim a punt.                             


CREMA DE PASTANAGA I NYÀMERES

Necessitarem: 2 o 3 Calçots, 400 gr. Nyàmeres, 4 o 5 Pastanagues mitjanes, salt i oli d'oliva.

Tallem i saltegem els calçots en una cassola a foc lent. Hi afegim les nyàmeres i les pastanagues. Ho cobrim d'aigua i ho deixem coure fins que ja hi poguem passar la batedora. Hi afegim un raig d'oli d'oliva, ho salem al gust i hi podem afegir una mica de cerfull per sobre o alguna herba que ens hi agradi.
(Els calçots els podem substituïr per ceba o alls tendres).
Que vagi de gust !!



                              RISSOTTO DE PRIMAVERA

Necessitarem: 100 gr. Pèsols, 200 gr. de Faves, 2 Carxofes, 1 Ceba , 1 Pastanaga, 1 penca d'àpit, 300 gr. Arròs, Caldo,60 gr. Parmesà, 30 gr. Mantega, sal, pebre, oli d'oliva.

Tallem l'apit i la ceba amb trossets petits. Posem a bullir amb aigua salada els pèsols, les faves i la pastanaga uns 3 minuts (les carxofes una mica més.)
Saltegem l'àpit i la ceba. Hi afegim l'arròs i el remenem un minut. Hi afegim les verdures i el caldo que ho cobreixi. Ho deixem al foc uns 20-25 minuts. Hi afegim caldo si és necessari. Ho salpebrem al gust. Ho retirem del foc, hi afegim el formatge parmesà i la mantega i ho remenem bé. Ho deixem reposar un moment i ja ho podem servir.
Que aprofiti !!

CREMA DE NYÀMERES AMB AVELLANES
Ingredients
  • 4 nyàmeres (500 g)
  • 1 patata petita (100 g)
  • ½ coliflor (200 g)
  • 1 ceba mitjana
  • 2 grans d’all
  • 2-3 fulles de llorer
  • 1 branca de farigola
  • aigua mineral natural
  • sal marina
  • oli d’oliva verge
  • avellanes lleugerament torrades
Elaboració
En una olla, salteu la ceba tallada a mitges llunes i els alls trinxats amb oli d’oliva verge i una culleradeta petita de sal durant 5-7 minuts. Peleu les nyàmeres i la patata i talleu-les a daus. Renteu i talleu la coliflor a flors. Afegiu les nyàmeres, la patata, la coliflor, les fulles de llorer i la branca de farigola a l’olla i ompliu d’aigua mineral fins a cobrir les verdures i una mica més. Afegiu-hi 1 culleradeta de sal marina. Feu bullir a foc mitjà i tapat durant 15-20 minuts (fins que punxeu la nyàmera i estigui tendra). Retireu les fulles de llorer i la branca de farigola i tritureu per aconseguir una crema homogènia. Si ha quedat massa espessa, s’hi pot afegir una mica més d’aigua o beguda vegetal d’ametlla i tornar a barrejar. Serviu la crema amb un rajolí d’oli d’oliva verge, farigola i unes avellanes.
                             -------------------------------------------------------------------------



QUICHE DE CALÇOTS
Ingredients:
200 gr farina
100 gr mantega
1 cullerada d’oli d’oliva
100 gr d’aigua
un manat de calçots
100 gr formatge brie
2 ous
20 cl nata líquida
nou moscada
sal

Elaboració:
1. En un bol, barregem la farina i la mantega ben freda tallada a dauets. Afegim l’aigua, l’oli un pessic de sal. Hem d’aconseguir una massa homogènia però sense treballar-la massa. Reservem 2 hores tapada amb film a la nevera.
2. Passat el temps, l’estenem amb ajuda d’un corró i cobrim un motlle de 24 cm. Al fons haurem possat paper d’enfornar per evitar que s’enganxi. Punxem la massa vàries vegades amb una forquilla.
3. Traiem la capa exterior dels calçots i els tallem les fulles. Farem servir només la part blanca.
4. Els tallem en trossos no gaire petits i els ofeguem a una paella amb un raig d’oli d’oliva fins que estiguin tous (uns 10 minuts).
5. Deixatem els ous i els barregem amb la nata, un pessic de sal i nou moscada, el formatge brie tallat a daus i els calçots.
6. Aboquem la barreja sobre la massa i enfornem 25 minuts a 180 ºC.



TRUITA DE CALÇOTS AMB ROMESCO










Ingredients:
· 5 ous
· 8 calçots
· 2 cullerades de salsa romesco 


Agafeu 5 calçots . Talleu la part blanca en parts petites i, si és possible, agafeu una mica de part verda. Sofregiu els calçots tallats amb oli ; o també es podrien fer al forn i llavors tallar-los a punt per posar amb l'ou. Batem els ous, i afegim-hi els ous batuts. A l’hora de tombar l’ou, ha d’estar ben quallat. Per decorar s'hi poden afegir  2 o 3 calçots sencers . Quan la truita estigui feta, agafeu el romesco, elaborat prèviament o comprat fet, i col·loqueu-hi una fina capa de salsa per sobre (també es pot servir a part).


                        ---------------------------------------------------------------------------

                                                CALÇOTADA AL FORN

Ingredients :  Uns  10 Calçots per persona, Salsa de Calçots, Paper de Diari

Renta bé els calçots, talla les arrels i un tros de la fulla verda del capdamunt.
Col.loca'ls en una graella del forn un al costat de l'altre. Posa un paper vegetal amb una plata a sota ja que els calçots deixen anar líquid. Cou durant uns 30 minuts a 230-250º. Després gira'ls i deixa'ls coure uns 10 minuts més.
Embolica'ls amb paper de diari perque s'acabin de coure a dins. I llestos !!




LA REMOLATXA,  UNA GRAN DESCONEGUDA

Sabieu que la remolatxa té infinites propietats? És molt rica en ferro, en àcid fòlic, en silici, per tant un bon mineralitzant per l'organisme i sobretot per les dones!. A més, és ric en fibra i molt depurativa!
Es pot menjar crua (per exemple ratllada amb l'amanida ), liqüada amb poma, pastanaga o alvocat (una gran aliada per la pell!)  o bullida.
Aquí us adjunto una recepta molt refrescant que em va passar la Isabel, una amiga i queda boníssima!!! Proveu-la!

AMANIDA DE REMOLATXA I PATATA

2 remolatxes
3 patates
2 llaunes de tonyina
ou dur
sal i maionesa


Fer bullir les remolatxes, i les patates amb la pela. Quan estiguin cuites, deixar-les refredar , pelar-les i tallar-les a daus. Fem bullir els ous i també els deixem refreda i els tallem a trossets.  Afegir-hi la resta d'ingredients (hi podeu afegir el que volgueu) i amanir-la amb la maionesa o amb una vinagreta. 


Fresquíssima, Bon Profit!!



HUMUS DE REMOLATXA

2 Remolatxes cuites
250 gr. Cigrons cuits i una mica del seu suc
2 cullerades Tahini (puré de sèsam)
1 gra d'all
Suc de 1 llimona
1 Cullerada de comí molt (opcional)
1 Cullerada d'oli d'oliva
Sal marina

Coure les remolatxes a rodanxes. En el vas de la batedora anar-hi afegint els cigrons amb una mica del seu suc, i tots els altres ingredients. Triturar-ho tot junt. Deixar reposar, i per servir-lo es pot decorar amb una mica de pebre vermell dolç i una mica de julivert.
Acompanyar-ho amb torrades o bastonets d'hortalisses .
Variants: es pot fer amb mongetes envès de cigrons .
Aquesta recepta és molt mineralitzant i completa a tots nivells, amb la remolatxa, el sèsam i els cigrons !!

                                           -------------------------------------------------------


                                             CREMA DE PORROS I FONOLL

Ingredients: 1 bulb de Fonoll, 2 Porros, 1 Patata petita, Brou vegetal o aigua, Julivert, Oli d'oliva, Sal i Pebre.

Netejar i tallar els porros, el fonoll i la patata. En una cassola posar-hi oli i ofegar els porros . Afegir-hi el fonoll i la patata. Tapar i deixar-ho coure a foc suau un moment. Afegir-hi el brou o l'aigua i deixar-ho coure 15-20min. Passar-ho per el turmix i servir-ho amb una mica de julivert.  QUE VAGI DE GUST !!


                                               AMANIDA DE FONOLL I POMA

Ingredients: 2 Pomes Royal Gala, 1 Bulb de Fonoll, Llimona o Llima, 1 cullerada de postres de Mostassa de Dijon, Oli d'oliva verge, Sal marina. 

Rentar les pomes i tallar-les amb una mandolina o ratllador. Treure les parts externes del fonoll i tallar-lo a làmines. (Els podem ruixar una miqueta amb aigua barrejada amb llimona perque no se'ns oxidin la poma i el fonoll).
Fer la vinagreta amb el suc de 1/2 llimona o llima, la mostassa i tres cullerades de oli d'oliva verge . Afegir-hi la sal i barrejar-ho tot. QUE VAGI DE GUST !!



                     ------------------------------------------------------------------------------




                         GASPATXO DE SÍNDRIA


Ingredients

  • 4 tomàquets madurs
  • 1/4 síndria
  • 2 dents d’all
  • 100gr de pa
  • Sal
  • 50gr de vinagre
  • 100gr d’oli oliva extraverge

Com preparar-lo

Tallar els tomàquets i pelar la síndria. Afegir l’all i el pa juntament amb la sal, l’oli i el vinagre. Triturar tots els ingredients fins a aconseguir una textura emulsionada similar a la maionesa.

Acompanyar amb trossets de cogombre i fulles d’alfàbrega.




SOPA FREDA DE TOMÀQUET

1 kg. de Tomàquet madur
5 Fulles d'Enciam llarg
1 Cogombre petit
Oli,Sal

En primer lloc pelem els tomàquets i els deixem en un recipient. Pelem el cogombre, treient els dos extrems, i deixant-hi un petit fil de pela perque no ens torni. El tallem, junt amb l'enciam i ho aboquem tot junt amb els tomàquets. Hi afegim l'oli i la sal. Ho batem, ho passem per el xino, i ja tenim una SOPA BEN FRESCA I PLENA DE VITAMINES!!! 



SALSA PESTO AMB ALFÀBREGA

1 ramillet d'Alfàbrega fresca (50 gr.)
1/2 vas d'oli d'oliva verge
100 gr. de pinyons
100 gr. de formatge parmesà ratllat
2 dents d'all
25 gr. de formatge d'ovella curat ratllat (opcional)
Sal i Pebre

Amb el morter tritureu l'alfabrega fresca, els pinyons i els alls fins aconseguir una pasta.  Afegir-hi la meitat de l'oli d'oliva i passar-ho per la batedora. Tot seguit afegir-hi la resta de l'oli a poc a poc i el formatge sense deixar de remenat i rectificar-ho amb sal i pebre. I ja ho podeu posar sobre la pasta.
L'Alfàbrega també es pot utilitzar per amanir una amanida de tomàquet i formatge fresc tallada ben petiteta.
Hi deixa un aroma molt delicat.



BEGUDA DE MENTA I LLIMONA

Per passar més be la calor, podeu probar aquesta beguda sencilla de fer i molt fresca. Ens cal:

Suc de 3 llimones
1 ramillet de Menta fresca
1 l. d'aigua
Gel picat
250 gr. de Sucre de canya
Gingebre (opcional)

Barregeu el suc de 3 llimones, el ramillet de menta, 1 l. d'aigua,  i el sucre de canya.  Xafar-ho amb la ma de morter. Poseu-ho dins d'una gerra amb el gel picat i deixar-ho reposar 10 min. Opcionalment també podeu ratllar-hi una miqueta de gingebre. FRESQUÍSSIM!



FLOR DE CARBASSÓ FARCIDA

La flor de carbassó la podeu fer servir per decoració de plats, com a tapeta, o com a plat principal. Aquí us hi posem una de les receptes que hem probat i que és una delicatessen.
Necessitarem: 8 Flors de Carbassó
Per farcir: Formatge de cabra,  brandada de bacallà, mermelada de figues, xocolata,... per fer-los una mica variats (el farciment va amb el gust dels comensals) Ou, Farina, Sal, per fer el preparat per arrebossar (o tempura). Oli
Treieu les cues de la flor de carbassó, obriu-les i ompliu-les dels farciments que hagueu triat.
Passeu-les per el preparat d'arrebossar, i fregiu-les en una paella amb oli ben calent.

FACILÍSSIM !!! BON PROFIT!!!



                                               LA COL LOMBARDA


La Col Lombarda, una verdura molt desconeguda entre nosaltres, molt rica amb antioxidants, i una gran antiàcid. Té moltes possibilitats a la cuina: crua afegida a les amanides, i cuita com per exemple en aquestes receptes que us proposem:


                          WOK DE COL LOMBARDA, APIT I ALLS TENDRES 

Ingredients: Col Lombarda, Alls tendres, Àpit, algun germinat(opcional), espècies(una miqueta de cúrcuma, gingebre, comí, ..)



                                   CREMA DE COL LOMBARDA I PERA

Ingredients:  1/2 Col Lombarda, 1 Ceba morada o normal, 2 Peres, 1 Nap, oli, sal . Anet ,cibulet, pinyons (per decorar)

Fem sofregir amb foc suau la ceba, hi afegim la resta de ingredients, ho cobrim d'aigua i esperem que estigui ben cuit. Ho passem per la batedora i ho servim.
Hi podem posar unes branquetes d'anet o cibulet per decorar. I també uns pinyons si en tenim.
Boníssim !!



           WOK DE LOMBARDA, ESPINACS  I PASTANAGA AMB SPAGUETTI DE MAR

Desalar les algues i rehidratar-les.
Saltar uns 5 min. les pastanagues i la col lombarda tallades en juliana. Quan ja estiguin fetes, afegir-hi les algues, els espinacs i julivert tallat ben petit. Amanir-ho al gust: amb oli de sèsam, amb sèsam torrat, gingebre,...

Es pot acompanyar amb llegum o cereal.

Que vagi de gust !!

                                   COL LOMBARDA AMB POMES


Ingredients
  • 1/2 col lombarda petita 
  • 1/2 ceba
  • 1/2 got d'aigua
  • 1 rajolí de vinagre de vi negre
  • 1 grapadet de panses
  • 1/2 poma tallada a quadradets
  • comí
Elaboració
  1. Tallar la ceba a juliana i fregir-la amb una mica de sal perquè perdi l'aigua.
  2. Mentrestant, tallar la col lombarda a juliana. Afegir-la a la paella. Donar 4 voltes.
  3. Afegir l'aigua i el vinagre i deixar coure durant 20min.
  4. Mentrestant, posar les panses en remull.
  5. Un cop passats els 20min. afegir la poma talladeta, les panses i el comí al gust.
  6. Deixar-ho 10min. més. Servir calent.
Es pot acompanyar amb llegum o cereals.




                                               CREMA DE COL.I.FLOR

Necessitarem :1 m. Alls tendres, 1 Ceba, 1 Col.i.flor , 1/2 Fonoll, Sal, Comí, Cúrcuma en pols, Algues, Flocs de civada 

Fregim els alls tendres i la ceba sense que es cremin, hi afegim un polsim de comí, la cúrcuma en pols, remenem una mica i ja hi podrem posar el coliflor a trossets i el fonoll. Afegim aigua que ho cobreixi. Quan encara no sigui ben cuit, hi afegim 2 cullerades soperes de flocs de civada i una cullerada d'algues. Deixem que s'acabi de fer tot plegat i ja hi podrem passar la batedora.

Alguns d'aquests ingredients són opcionals , però li donen molt de gust !!



                                         CREMA D’API RAVE O NAPS
2 -3  persones.
Ingredients:
ë400 gr d’api rave o de naps.
ë1 xirivia.
ë1 ceba grossa .
ë2 tasses d’aigua mineral.
ëoli d’oliva.
ë sal marina.
Elaboració:
Saltejar la ceba amb oli durant 4-5 minuts, a foc lent, anar movent perquè no s’enganxi. Quan la ceba ja està, li afegim l’api rave o el nap tallat a daus.  Es deixa un parell de minuts i s’hi afegeixen les 2 tasses d’aigua, i es deixa  coure a foc suau durant 15 minuts.
Es tritura fins a aconseguir una crema fina o al gust.

Un cop emplatat, se li pot posar pinyons, castanya cuita, moniato fregit a daus,…



NAPS NEGRES O BLANCS

Hi ha vàries maneres de cuinar els naps, però de una manera que queden molt gustosos i bons és de la següent  per acompanyar diferents "platillos":

Pelem els naps i els fem bullir, sense fer-los massa. Els eixuguem, els enfarinem i els saltegem al punt just.
Seguidament els afegim en el rostit que haguem fet (d'ànec, de pollastre, de peus de porc...) i que s'acabin de fusionar a la cassola en els darrers 20 minuts de la cocció.

Abans de servir a taula, ho tornarem a escalfar !!!

Bon profit !!!
                             


                                                     PESTO AMB JULIVERT

Feu un pesto amb julivert envès de alfàbrega, és una solució excel.lent per les èpoques que no tenim alfàbrega. Barregeu fulles de julivert, formatge parmesà, oli d'oliva, una gra d'all (a qui li agradi), uns quants fruits secs (pinyons, o nous...el que us agradi) i una mica de sal. Passeu-ho tot per el túrmix ...i a alegrar la pasta, la verdura...el que volgueu !!



                                 Hamburgueses de llenties i nous.
Ingredients:
-       250gr de llenties.
-       All
-       Ceba
-       Mig litre d’aigua.
-       10 nous.
-       Farina.
-       Pebre.
-       Julivert.
-       Timó.

Preparació:
Es posa la ceba i un gra o dos d’all, tot ben picadet, en una cassola. Hi afegim les llenties i el mig litre d’aigua o si es vol brou vegetal. Es tapa i es deixa bullir a foc suau fins que s’hagi begut tota l’aigua i les llenties siguin ben cuites. Ha de quedar com un puré molt espès.
Es va xafant tot amb una forquilla i es deixa refredar. Un cop fred hi afegim, les nous picades, el timó, el julivert i el pebre, ho barregem bé. Per últim  hi afegim la farina, mirant que la massa quedi compacte però manejable. Donem forma a les hamburgueses i les daurem uns minuts en una paella amb una mica d’oli.

Una altra variant és fer-les amb verdura tallada petita en comptes de nous.



COL KALE o COL PLUMA SALTEJADA AMB CALÇOTS

La Col Pluma es pot menjar de moltes maneres i és molt recomanable per les fantàstiques propietats que té !!!
Tant es pot fer crua liquada o en l'amanida , com cuita com qualsevol altre verdura de fulla. És recomanable fer-la bullir lleugerament.

Una manera molt senzilla de disfrutar-ne és fer una mica de saltejat amb calçots nets i tallats petits, i afegir-hi la col previament bullida. Ho podeu acompanyar amb uns cigrons o mongetes del ganxet.
Que aprofiti !!







CALÇOTS AL FORN O AL VAPOR , BONÍSSSIMS !!!

Només heu de netejar-los, treure la primera capa, i tallar-los a mida per el forn o per el vapor . Queden molt suaus i gustosos !!!

CREMA DE CARBASSA POTIMARRON

Tallem la carbassa a daus amb pell i tot.  Sofregim una miqueta de ceba o porros, herbetes que us hi agradin i tallets petits de gingebre fresc. Hi afegim la carbassa i salpebrem. Ho cobrim amb aigua i bullim fins que estigui cuit. Ho passem per la batedora i llest !!
Queda una crema espessa i consistent al portar la pell i tot i es cou molt ràpid. Com sempre, els ingredients suplementaris són al gust del consumidor !!  



"GAZPACHO" DE REMOLATXA

Amb la remolatxa cuita (bullida), fem el mateix procés que el gazpacho, però en comptes de tomàquet hi posem la remolatxa. Per refredar, amb una mica de gel picat, i queda una sopa fresquíssima i molt nutritiva !!!


COL I RAVE

A l'amanida:
Ratllat, és el complement ideal a l'amanida verda. Té el mateix gust que el tronc de la col.

Amb la verdura:
Es pela mig quilo i es talla en rodanxes o cubs petits. Es cou a foc lent amb dues cullaradetes d'oli i dues d'aigua. Se sofregeix i s'amaneix amb julivert.

Puré:
Es fa cuinant 6 patates, 2 coliraves i una ceba.

Pizza: 
Es pelen, es tallen i es bullen 20 minuts. Es posen sobre la pasta de pizza amb formatge, afegint-hi sal i pebre. Es pinta tot amb ou batut.

Fregitel·la:
Es pelen quatre exemplars i es tallen a mitja lluna. Es fregeixen amb sal i 100 grams de ceba picada. Abans de treure-ho de la paella, s'hi afegeix una pastanaga ratllada i orenga al gust.



TRONXOS DE BLEDA REBOSSATS

A vegades trobem els tronxos de les bledes molt amples, i van molt be per menjar-los arrebossats: els podem escaldar abans o no (si us agraden més cruixents), els tallem en trossets de la mida que ens vagi més be,  i senzillament passar-los amb farina i ou i a la paella amb oli calent.

Una altre opció al mateix fer, podem agafar-los  de 2 en 2 (fent els trossos més grans) , farcir-los amb pernil i formatge, o amb el què volguem, i fem el mateix procés d'arrebosat.

Apa, que vagi de gust !!! 



BLEDA PAK CHOI



Us recomanem una recepta que és simple i ràpida de preparar:
Agafem les fulles del Pak Choi, les tallem.
Les coem durant uns 3 o 4 minuts al vapor.
Un cop cuites ho amanim amb salsa de soja i sèsam, torrat o cru.
I llestos! Preparat per a servir i menjar.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------





                                                 CREMA DE MONIATO VIOLETA

Fem sofregir porros en una caçola a foc lent, hi afegim els moniatos a trossos, trossos de carbassa i un bulb de fonoll, i ho fem bullir tot junt.
Hi posem un raig d'oli, una mica de sal i un polsim de gingebre.
Ho podem acabar amb uns bolets saltats i posats a sobre la crema.
És deliciós !!!
 
VINAGRETA A LA MENTA

La vinagreta la podem fer encara més refrescant si si afegim una mica de menta fresca al gust, triturant-ho tot junt amb la sal, l'oli i el vinagre.

XARRUP DE TOMÀQUET, ÀPIT I COGOMBRE.
INGREDIENTS:
6 tomàquets
1 cogombre.
1 penca d’àpit. 
200g de boletes de mozzarella o toffu.
1 culleradeta d’oli d’oliva.
Pebre i sal.


Pela el cogombre i talla’l a trossets. Pela i talla els tomàquets a quartPosa-ho tot al got de la batedora, s’hi afegeix unes cullerades d’aigua i es tritura fins a obtenir una crema.
Un cop es té la crema, es passa pel colador xinès per treure qualsevol resta de pell o llavors. S’hi posa sal i pebre i es deixa a la nevera reposant aproximadament uns 30 minuts.  Mentrestant es neteja l’àpit, retirant els fils del costat, un cop rentat es talla a dauets.
Ara ja es pot posar la crema en gotets de xarrup i s’hi afegeix l’àpit, l’amanim amb una mica d’oli i s’acompanya, en un bol a part, de les boletes de mozzarella o toffu tallat a daus .
Si es vol es pot fer tipus “gazpacho”, en comptes de xarrups, però aleshores cal tenir en compte les quantitats.





PATATES A LO POBRE AMB BITXO DE GIRONA

Aquest plat és boníssim!
Peleu les patates i talleu-les d'una mida semblant a com ho feu per la truita de patates, curtes, planes i gruixudetes. Fregiu les patates a la paella amb un dit d'oli ben calent, baixant el foc de seguida -han de quedar rosses però meloses, no pas cruixents.
Salem i hi afegim un parell o tres de bitxos tallats a tiretes gruixudes, remenant de tant en tant.
Quan ja quasi estiguin fetes, puguem el foc per enrossir.
Opcional:
En un morter, feu una picada amb un gra d'all i una culleradeta de vinagre blanc, i les llavors del bitxo si voleu.
Just quan les patates ja estiguin al punt, afegiu la picada, doneu un parell de voltes perquè es barregi tot i apagueu el foc.
(la picada és opcional però hi queda molt bé!)


CREMA D'ALBERGÍNIA

2 Albergínies escalivades
100 gr. Nous pelades
100 gr. Formatge tipus danès o tofu fumat.
1 gra d'all
2 Cullerades d'oli d'oliva

Escalivarem les albergínies fins que estiguin toves. Les pelem i les triturem en un recipient amb la resta d'ingredients.
Ben ràpid i ben fàcil! Ho podem fer servir per untar torradetes,o com a base de un canapé.
( podem canviar les nous per un altre fruit sec que tinguem a ma)



SALMO AMB FONOLL I TARONJA

4 Talls de Salmó
1/2 Taronja
2 Fonolls
2 Escalunyes
Paprika
Sal, Pebre iOli

Tallar els fonolls en juliana i coure al vapor 5 minuts.
Tallar el salmó a daus sense espines, fregir-lo i reservar.
Tallar les escalunyes fines i posar-les a la cassola on hem fregit el salmó. Afegir l'oli i sofregir-les. Afegir el fonoll, el suc de la taronja amb la pell tallada primeta amb tires fines, la paprika i salar.
Coure 15 minuts remenant sovint. Afegir el salmó i deixar 5 minuts que faci xup-xup. Es pot acompanyar d'arròs.



CARDS

Peleu els cards, treient els fils exteriors, els feu bullir, els enfarineu i els passeu per la paella.
Es poden utilitzar per barrejar-los amb carn o peix amb suc,com els salsafins o els naps,  per menjar-los rebossats, o a la navarresa, a trocets i saltejats amb pernil, ou, i picada d'ametlles, ...
Son boníssims, tenen una textura semblant als troncs de les carxofes.



SHIITAKE MARINAT

Talleu els bolets Shiitaque en làmines, poseu-los dins d'un bol amb oli d'oliva i una mica de vinagre de poma o tamari i deixeu-ho macerar durant 1 hora i mitja.



"GAZPACHO" DE MELÓ CANTALOUPE

1 Meló Cantaloupe
1 Tomàquet madur gran
2 fulles d'Alfàbrega
2 cullerades d'oli
1 cullerada de vinagre
5 talls de pernil salat
sal i pebre

Tallar el meló per la meitat i treure les llavors. De una meitat del meló es poden treure 4 boles (si es té l'aparell) o fer 4 daus.
Amb el meló restant i el tomàquet (que abans l'haurem escaldat i tret la pell) ho triturem , hi afegim l'alfàbrega, l'oli, el vinagre, sal i pebre i ho tornem a passar per la batedora.
Un cop posat en els plats o copes, hi trossegem un tall de pernil salat per sobre. La resta de pernil el posem en les broxetes junt amb els daus de meló que hem tret abans.
Es un plat molt fresc i fàcil! Bon profit!
Apunt:  Aquest tipus de meló també queda molt be fet a daus i posat a sobre de la vichyssoise de porros.


APERITIU AMB FIGUES I ANXOVES

Figues
Anxoves
Oli d'oliva

Talleu les figues amb talls rodons, a sobre hi poseu un quart d'anxova i un rajolí d'oli, i  poseu-ho a la nevera que es refredi.

                                                                                                                          
CREMA DE PÈSOLS

500 gr. Pèsols
2 cebes tendres
2 patates
1 tall de pernil salat
oli d'oliva, sal i pebre

Fem bullir els pèsols i les patates a daus. A part saltegem la ceba i el pernil salat amb oli d'oliva. Afegim aquest sofregit a la verdura bullida i hi anem afegint crema de llet o de soja fins que agafi la consistència que ens agradi.
Ho fem bullir 5 minuts més i rectifiquem amb sal i pebre.
Hi podem afegir formatge ratllat a l'hora de servir o daus de pa fregit.

Bon profit!!!



MELMELADA DE CARBASSA I TARONJA

Ingredients per 1 kg. de melmelada:
700 gr. de carbassa
300 gr. de taronges de suc
400 gr. de sucre blanc comú
un pessic de canyella

Retireu l'ecorça de la carbassa, les llavors i talleu-la finament. Retireu la pell de les taronges inclosa la part blanca de l'interior, retireu les llavors i les fibres i talleu-la a trossos petits. En una cassola a foc no massa fort, poseu-hi la carbassa, la taronja i el sucre.
Remeneu fins que el suc de les taronges s'hagi evaporat, el sucre s'hagi dissolt i la carbassa sigui tendre. Passeu-ho tot per el minipimer i envaseu-ho en pots de vidre.
Esterilitzar-los al bany maria cubrint els pots durant uns 15 minuts. Dexeu que es refredin dins i ja ho teniu!



BRÒQUIL o COL-I-FLOR REBOSSAT

Escaldeu el bròquil o la col-i-flor, separeu-los per "floretes", passeu-ho per ou i farina, i fregiu-ho amb oli ben calent.

Als nens els hi encanta!!!


OLIVES EN CONSERVA

Posarem les olives en un recipient ple d'aigua durant 9 dies (si son arbequines)o durant 15 dies (si son d'altres varietats),canviant l'aigua cada dia.
Quan hagin passat aquests dies, en un altre recipient barrejarem aigua amb sal de casa (110 gr/l.), ben barrejat perque es disolgui la sal.
Posarem les olives dins els pots de vidre que haguem triat, hi adjuntem les herbes aromàtiques (timó, romaní, sajolida,...també s'hi pot afegir pell de llimona, all...segons el gust),i les cobrim amb l'aigua amb sal.
Abans de tancar els pots hi tirem un rajolí d'oli d'oliva per tal que l'aire no toqui l'aigua i així no es floreix.
I les deixem reposar uns 3 mesos. Les probem, i si encaraamarganteigen, les deixem un altre mes en repòs.
I ja tenim olives del tot naturals i boníssimes per tot l'any!!!


CONSERVA DE TOMÀQUET

Escaldem els tomàquets en aigua bullent durant 1 minut, i els fiquem en aigua freda de seguida ja que així la pell es desprèn fàcilment..Quan estiguin pelats, fem un tall en forma de creu a la part superior i els exprimim perque deixin anar l'excés de suc i les llavors.
Ja tindrem preparats els envasos de vidre que haurem esterilitzat previament, i anem posant els tomàquets dins mirant que no quedin bosses d'aire.Si hi manca líquid els acabarem d'omplir amb el líquid que els hi hem tret anteriorment.
Tot seguit els tanquem hermèticament i els posem al bany maria que l'aigua cobreixi els envasos durant uns 15 minuts. Els deixem refredar dins de l'olla, i quan es refredin ja els podem treure i guardar per a qualsevol moment que els necessitem.

CONSERVA DE SOFREGIT DE TOMÀQUET

Per 1 kg. de tomàquets necessiterem:
2 pastanagues,
2 dents d'all,
1 ceba,
1 gotet petit d'aigua
10 gr. de sucre.
Fem sofregir la ceba i la pastanaga ratllada ben petita.Quan comenci a enrossit hi afegim els alls sencers xafats.Tot a foc lent
Escaldem els tomàquets, els refredem,  els hi treiem les llavors(passant-ho per el colador xinès) i els afegim al sofregit. Hi afegim l'aigua i el sucre, i si volem també hi queden be les herbes aromàtiques(timó, orenga, romaní...). Quan estigui cuit, es passa per la batedora.
Tot seguit seguim el mateix procediment: ho posem als envasos de vidre i els posem al bany maria coberts durant 15 min. Els deixem refredar dins, i ja els podem guardar.



ESCALIVADA DE ALBERGÍNIES, PEBROTS, CEBES, PATATES 

Podeu fer una deliciosa escalivada. Tot sencer al forn (les patates tallades per la meitat), 30-40 min.ho deixeu refredar, ho peleu i ho filetegeu.
També ho podeu tallar tot a daus (afegint CARBASSÓ I TOMÀQUET-que aquesta li afegirem al final-i sense les patates), tot a la paella amb força oli d'oliva,  i fer una SAMFAINA boníssima.



EL FONOLL

Aquesta planta silvestre, apart de cultivar-la, la podem trobar als marges dels camins, en camps no cultivats, i propera al mar. Té propietats digestives, antioxidants, i diurètiques, i se n'aprofita tot: les fulles i el bulb.

Es pot menjar cru, tallat a daus petitets per barrejar-lo amb una amanida, i també es pot menjar cuit (bullit, saltejat,...)

Podeu probar-lo amb la recepta següent:

REMENAT DE FONOLL:

1 Bulb de Fonoll
4 Ous
1 Carbassó
Oli d'oliva, sal i pebre

Tallem el carbassó i el bulb de fonoll a làmines i a tires, ho posem amb una paella que es vagin fent i després de 15 minuts aproximadament, hi afegim els ous, i ho remanem uns 2 o 3 minuts fins que estigui fet. Ho rectifiquem de sal i pebre, i ho podem espolsar amb una mica de julivert.

BON PROFIT!



SOPA FREDA DE TOMÀQUET

1 kg. de Tomàquet madur
5 Fulles d'Enciam llarg
1 Cogombre petit
Oli,Sal

En primer lloc pelem els tomàquets i els deixem en un recipient. Pelem el cogombre, treient els dos extrems, i deixant-hi un petit fil de pela perque no ens torni. El tallem, junt amb l'enciam i ho aboquem tot junt amb els tomàquets. Hi afegim l'oli i la sal. Ho batem, ho passem per el xino, i ja tenim una SOPA BEN FRESCA I PLENA DE VITAMINES!!! 



SALSA PESTO AMB ALFÀBREGA

1 ramillet d'Alfàbrega fresca (50 gr.)
1/2 vas d'oli d'oliva verge
100 gr. de pinyons
100 gr. de formatge parmesà ratllat
2 dents d'all
25 gr. de formatge d'ovella curat ratllat (opcional)
Sal i Pebre

Amb el morter tritureu l'alfabrega fresca, els pinyons i els alls fins aconseguir una pasta.  Afegir-hi la meitat de l'oli d'oliva i passar-ho per la batedora. Tot seguit afegir-hi la resta de l'oli a poc a poc i el formatge sense deixar de remenat i rectificar-ho amb sal i pebre. I ja ho podeu posar sobre la pasta.
L'Alfàbrega també es pot utilitzar per amanir una amanida de tomàquet i formatge fresc tallada ben petiteta.
Hi deixa un aroma molt delicat.



BEGUDA DE MENTA I LLIMONA

Per passar més be la calor, podeu probar aquesta beguda sencilla de fer i molt fresca. Ens cal:

Suc de 3 llimones
1 ramillet de Menta fresca
1 l. d'aigua
Gel picat
250 gr. de Sucre de canya
Gingebre (opcional)

Barregeu el suc de 3 llimones, el ramillet de menta, 1 l. d'aigua,  i el sucre de canya.  Xafar-ho amb la ma de morter. Poseu-ho dins d'una gerra amb el gel picat i deixar-ho reposar 10 min. Opcionalment també podeu ratllar-hi una miqueta de gingebre. FRESQUÍSSIM!



FLOR DE CARBASSÓ FARCIDA

La flor de carbassó la podeu fer servir per decoració de plats, com a tapeta, o com a plat principal. Aquí us hi posem una de les receptes que hem probat i que és una delicatessen.
Necessitarem: 8 Flors de Carbassó
Per farcir: Formatge de cabra,  brandada de bacallà, mermelada de figues, xocolata,... per fer-los una mica variats (el farciment va amb el gust dels comensals) Ou, Farina, Sal, per fer el preparat per arrebossar (o tempura). Oli
Treieu les cues de la flor de carbassó, obriu-les i ompliu-les dels farciments que hagueu triat.
Passeu-les per el preparat d'arrebossar, i fregiu-les en una paella amb oli ben calent.

FACILÍSSIM !!! BON PROFIT!!!





COL·I·FLOR GRATINADA

Feu bullir o feu al vapor:
1 Col-i-flor, 2 Pastanagues, 2 patates i 1 Carbassó.

Apart, feu un sofregit amb ceba, tomàquet madur i carn picada .Barrejeu la verdura ja bullida i el sofregit en una plata per anar al forn,untada amb una mica de mantega.

Feu una beixamel, l'afegiu a la verdura, i feu-ho gratinar al forn. BONÍSSSIM!



BLEDES PER ELS MÉS PETITS

Voleu que els més petits de la casa mengin bledes sense que se n'adonin?
Us proposem una recepta que es lleparan els dits!!!

600 gr. de bledes tendres
200 gr. de patates
1 ceba Figueres
1 l.d'aigua
120 ml. de crema de llet de vaca o de soja (opcional)
50 gr. de formatge que es desfaci
un polsim de nou moscada i si es vol gingebre en pols

En primer lloc, salteu la ceba amb una mica de sal perque es caramelitzi. Afegiu-hi les bledes i les patatesi salteu-les 1 minut. A continuació abocar 1 l. d'aigua bullint amb sal , tapar-ho i deixar-ho coure 20 minuts.
Ja podeu enriquir-ho amb la crema de llet i/o el formatge, la nou moscada i/o el gingebre en pols. Per acabar, passeu-ho tot per la batedora fins aconseguir una crema ben fina.
(Si no us agrada posar-hi crema de llet, i us queda massa líquid, podeu posar-hi flocs de civada als últims 5 minuts de la cocció)

I ... BON PROFIT!!!!!!!!!!!!!!!!



FAVES A LA CATALANA

Per fer aquest plat necessiteu:
1,5 kg. de Faves
4 talls de cansalada viada o 2 butifarres negres
1 ceba tendre trinxad
1 Fonoll
2 alls tendres trinxats (també poden ser secs)
1 ramell de menta fresca
1 fulla llorer
Oli, Sal, Pebre, Aigua
1 tros de Bull

En una olla sofregiu la cansalada o butifarra, els alls, el fonoll i la ceba. Quan estigui rosset afegiu-hi les faves, les herbes i el bull. Deixeu-ho 2 minutets i afegiu 1 tassa d'aigua i salpebreu-ho. Tapeu-ho i deixeu-ho coure a foc lent.
Aquesta recepta es pot fer amb pèsols o barrejant faves i pèsols, i com totes les receptes, es poden fermoltes variacions amb els ingredients a gust de cada familia (en el sofre git s'hi pot afegir tomàquet madur,costella de porc, s'hi pot afegit sagolida amb les herbes, etc...)